Evde Kokulu Mum Yapımı İçin Muhteşem Fikirler

kokulu mum yapımı
kokulu mum yapımı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde kokulu mum yapımı için harika fikirler bulunuyor. Kokulu mum, dekoratif ve uzun süre yanan mumlar gibi bir çok varyasyon söyleyebilirim sizlere. Değişik ve ortamın havasını değiştiren aromatik mumlar en çok araştırılan ve alınanlar olmaktadır. Öncelikle mum nasıl yapılır sorusunu cevaplayacak sonrasında kokulu mum yapımı için aklınıza gelebilecek bütün sorulara yanıt vereceğim. Eğer aradığınızı bu dev yazımda bulamazsanız yorum bırakabilirsiniz. Kısa zamanda dönüş yapacağım.

Mum Nasıl Yapılır

Günümüzde daha çok dekoratif ve meditasyonlar için kullanılan mumların yapım aşamaları basittir. Mum malzemeleri her yerde bulunmakta ve oldukça ucuzdur. Yapacağınız mum türüne göre fiyatlarda ufak tefek değişiklikler olacaktır. Mum yapım seti alarak çok daha hızlı bir şekilde evde mum yapabilirsiniz. Mum yapımı için gerekli malzemeleri aşağıda sıraladık.

  • Fitil
  • Balmumu
  • Mumun döküleceği kap (Dekoratif cam kaplar önerimiz)
  • Kokulu mum için parfüm ve renklendirici
  • Balmumu eritmek için tencere

Öncelikle ne tür mum yapacağınıza karar vermelisiniz. Ona göre mum yapımı malzemeleri temin ederek başlayabilirsiniz. Kokulu mum için sevdiğiniz esanslar ve sizi yansıtabilecek renkleri vereceğiniz ürünleri ayarlayın. Farklı mum kalıpları ile dekoratif mumlar yapabilirsiniz. Bu kalıpların hepsini ucuzluk pazarları veya internet üzerinden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Mum yapımı için kullanılan balmumun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni Parafin mumu olmaktadır. Doğal mum yapmak isteyenlerde soya mumu tercih edebilir. Parafin mum, kolay erimekte, kendinden kokulu ve ucuzdur. Soya mumu ise renklendirme biraz daha zordur ve parafin mum gibi güzel kokmamaktadır. Ancak soya mumu hava temizleme özelliği bulunur ve doğaldır.

Mumun yapımında kullanılan balmumunu dilediğiniz kadar alabilirsiniz. Ancak bir iki tane mum yapmak için çok fazla almanıza gerek yoktur. Örnek olarak 100ML kap ile yapacaksanız ihtiyacınız kadar alın.

Mum fitili nasıl yapılır diye çok fazla soru geliyor. Mum fitili en az mum yapmak kadar zahmetlidir. Bu nedenle mum fitili satın almak daha mantıklıdır. Eğer büyük üretimler yapmayı düşünüyorsanız o zaman mum fitilli evde nasıl yapılır öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bununla alakalı yakın zamanda paylaşım yapacağım. Gelelim mum yapımına.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”1″]Balmumu Nasıl Eritilir? İlk Adım[/geo_headline]

Balmumunu en iyi eritme taktiği su buharı iledir. Bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurun. Su kaynama derecesine gelene kadar tencere üstüne mumları eritmek ve suyla temas etmemesi için bir kap veya tencere daha koyunuz. Balmumunu üstteki tencereye dökerek erimesini sağlayınız. Alttaki tencerede su kaynadıkça buharın ısısı ile üstündeki balmumu eriyecektir. Ortalama olarak 40 dereceden sonra erimeye başlar ve eridikten sonra zeytin yağı kıvamını alır. Sonrasında kullanıma hazırdır.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”2″]Kaplarınızı Hazırlayın[/geo_headline]

Balmumu eridikten sonra kalıp için gerekli kap ve fitilinizi ayarlayın. Öncelikle fitili kaba yerleştirin ve boyunu kaptan biraz uzun tutun. Fitili tam ortaladığınızdan ve dip kısmını kabınıza sabitleyin. Çoğu fitilin sabitlemek için alt kısmında yapıştırma bulunur, ancak sizde yoksa yaptığınız mumdan biraz damlatarak fitili sabitleyebilirsiniz.  

mum yapımı malzemeleri

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”3″]Parfüm ve Renklendirici Ekleme[/geo_headline]

Kokulu mumlar yapmak için hazırlamış olduğunuz parfüm ve renklendirici aşamasına geçiyoruz. Öncelikle kaba koyacağınız kadar mumu bir kaseye dökün. İstediğiniz mum kokusu için esansınızdan 4-5 damla kadar ekleyiniz. Sonrasında hangi renk olmasını istiyorsanız o renkte gıda boyasını ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Sıvı haldeyken rengini tam belli etmeyebilir. Eğer renk sizi tatmin etmediyse, bir damla kadar yere damlatıp soğuduktan sonra aldığı rengi gözlemleyin. Soğuduktan sonra renkte değişiklik olmaktadır.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”4″]Son Aşama Kaba Dökme[/geo_headline]

İstediğiniz kokuyu ve rengi alan erimiş mumunuzu kaba dökme zamanı geldi. Fitili tam olarak ortaladığınızdan emin olunuz ve bir yandan elinizle fitili tutarken diğer yandan mumunuzu kaba dökünüz. Bu sırada mum kokusunu rahatlıkla alabilirsiniz. Yaktığınızda nasıl kokacağı hakkında da fikriniz olur. Bu aşamayı bitirdikten sonra mumunuzu kurumaya bırakın. Tam kuruduğundan emin olana kadar kullanmayın. Evde kokulu mum yapımı bu kadar. Bu şekilde sürekli mum yaparak kendinizi geliştirebilir ve kendinize özel taktikler bulabilirsiniz.

Mum Yapım Malzemeleri Nasıl Temin Edilir?

Balmumundan mum yapımı için gerekli malzemeleri tedarik etmenin en tasarruflu yollarından birisi internettir. İnternet üzerinden mum yapımı seti alabilirsiniz. Mum yapım seti, gerekli bütün malzemeleri içerisinde barındırdığından dolayı daha ekonomik ve pratik olmaktadır. Esans ve renklendirici gibi kendi isteklerinizi ayrıca temin etmeniz gerekmektedir.

Doğal Mum Nasıl Yapılır?

Makalemizin başında söylediğimiz gibi iki farklı balmumu çeşidi bulunmaktadır. Bunların içerisinde bulunan soya mumu doğal mum yapımı için kullanılmaktadır. Soya mumu nedir diye soracak olursanız, hava temizleme özelliği bulunan soyadan elde edilen çok doğal ve faydalı bir balmumudur. Parafin mum bir diğeridir ve petrolden elde edilir. İçerisinde steraik asitte bulunmaktadır. Çok az miktarda da olsa, yapısı gereği kimyasallara girmektedir.

doğal mum nasıl yapılır

Doğal mum nasıl yapılır sorusu çok fazla gelmekte. Sıradan mum yapımından hiç bir farkı bulunmuyor. Sadece parafin balmumu yerine soya balmumu tercih edeceksiniz. Bunun dışında koyduğunuz esans ve yapım aşamaları tamamıyla aynıdır. Evde kokulu mum yapımı için soya balmumu tercih ederseniz aynı zamanda evinizin havasını tazeleyen mum üretmiş olursunuz. Bu nedenle daha sağlıklı ve faydalıdır.

[geo-post id=”819″ label=”Önerilen Yazı”]

Sıkça Sorulan Sorular

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”1″]Mum İpi Nedir?[/geo_headline]

Mum ipi yani mum fitili, mum yapımında sıvı formda olan balmumu dökülmeden önce kaba konulan ve mumum yanmasını sağlayan fitildir. Fitil normal ipler gibi değildir, mum gibi malzemelerden özel olarak üretilmekte ve yanma süresi uzundur.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”2″]1 Kg Parafinden Kaç Mum Çıkar?[/geo_headline]

Kullanacağınız kaplara göre bu durum değişiklik gösterecektir. 1 KG parafin mumu ile en az 900 gramlık bir mum elde edersiniz. 100 Gramlık orta boy mum hazırladığınızı düşünürsek, 9 adet orta boy mum yapabilirsiniz. 

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”3″]Mum Neden Yapılır?[/geo_headline]

Mumlar eskiden evleri aydınlatmak için kullanılırdı. Eskiden elektrikler bu kadar yaygın değildi ve özellikle köylerde bütün evlerde mumlar kullanılırdı. Ancak günümüzde çoğunlukla dekorasyon ve meditasyon gibi durumlar için kullanılmaktadır. Bazı kişiler keyfi kullanmaktadır. Ben hala evimde geceleri güzel kokulu mum yakarak, işlerimi yapıyorum.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”4″]Eski Mumlardan Mum Yapılır mı?[/geo_headline]

Evinizde kullanmadığınız eski mumlar varsa elbette bunlardan yeniden mum yapabilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz şekilde balmumunu erittiğiniz gibi eriterek dilediğiniz şekil, renk ve kokuda yeniden mum üretebilirsiniz.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”5″]Mum Nerede Satılır?[/geo_headline]

Mum yapımı malzemeleri ve hazır mumlar internet, aktarcılar ve marketlerde satılmaktadır. Daha çok şekil ve dekoratif olanlara ucuzluk pazarlarında ulaşabilirsiniz. İnternet alışveriş sitelerinde daha uygun ve bol çeşit bulabilirsiniz.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”6″]Soya Parafini Nedir?[/geo_headline]

Soya parafini, soyanın yağından elde edilen işlenmiş mum yapımı için kullanılan katı maddedir. Doğaldır ve doğal mum yapımı için kullanılır.

[geo_headline tag=”h3″ style=”bordered” type=”round” number=”7″]Parafin Aktarda Bulunur mu?[/geo_headline]

Parafin ne yazık ki her aktarda bulunmaz hatta çoğunda yoktur. En kolay bulacağınız yer ise internettir. İnternet üzerinden parafinin satıldığı yerlere ve sitelere rahatlıkla ulaşarak satın alabilirsiniz. Güvenilir ve sürekli alışveriş yapılan siteleri tercih etmenizi öneririm.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Evde Kokulu Mum Yapımı İçin Muhteşem Fikirler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bakiye.org ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!