Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği, kendi işini yapmak isteyenler veya ek gelir arzulayanların araştırdığı bir alandır. Kuzu göbeği yetiştiriciliği yaparak para kazanan birçok girişimci örnekleri var. Eğer kafanıza koyduysanız sizde bu işi yaparak para kazanabilirsiniz.
Neden Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği?
Bu sorunun cevabını ancak bu alanda araştırma yapanlar ve bu mantarı tadanlar bilir. Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yapanlar bilirler ki, bu mantarın tadı bazıları için etten bile daha lezzetlidir. Bu nedenle her bahar, şefler ve yemek meraklıları bu mantar avına çıkmakta. Halk arasında çok fazla bilinmez. Aynı zamanda bu mantarın birçok çeşidi de bulunmaktadır. Kuzu göbeği yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız birçok çeşidini tanımanız gerekiyor.
Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği kolay bir meslek değildir. Bulması ve yetiştirmesi zordur ancak emeğin karşılığını vereceğinden emin olabilirsiniz. Bu nedenle bu işi yapmaya değer mi diye sorarsanız benim cevabım kesinlikle evet olur. Şimdi gelelim bu özel ve bir o kadarda lezzetli mantarı nasıl yetiştireceğinize.
Kuzu Göbeği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği zahmetli bir iştir. Sıradan bitkiler ve meyveler gibi rastgele dik yetişsin gibi durumlar söz konusu olamaz. Bu mantarı yetiştirmenin özel yolları vardır. Aşağıdaki adımları doğru bir şekilde uyguladığınızda kuzu mantarı yetiştiriciliği için yeterli bilgiye sahip olursunuz.
- Gündüz ısısının 15-20 °C olması ve güneş ışığını en fazla 3 saat kadar alması gerekmektedir. Dikilecek yerin bu şartları taşıması önemlidir
- Kuzu mantarı yetiştiriciliği en iyi kış ayını yaz ayına bağlayan zamanlarda olur Mart-Nisan-Mayıs gibi
- Mantar yetiştiriciliğini yapmadan önce ekilecek yerin toprağını hazırlamak gerekir. Toprağı mantara uygun hale getirmek için, toprak üzerinde talaş yakarak elde edilen külü toprak ile harman edebilirsiniz. Bu yöntem ile kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği daha iyi kalitede olur
- 1 adet kuzu göbeği mantarı için 1-1.5 metre kale alan yeterlidir. Bundan daha küçük alana dikim yapmayın.
Yukarıdaki aşamalar tamamladıktan sonra dikim kısmına geçebilirsiniz. Kuzu mantarı göbeği yetiştiriciliği için öncelikle 4 litre hazır suyu kaynatın. Hazır su tercih etmemizin nedeni, çeşme sularında klor olmasından dolayı. Mantarların iyi bir şekilde büyümesi için, kaynatılan suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar şeker pekmezi atmalısınız. Bakteri oluşumunu önlemek içinde ayrıca 1 tatlı kaşığı kadar tuz atılmalı. Karışım kaynayıncaya kadar bekleyin ve eklediklerinizin iyice karışmasını sağlayın.
Kuzu göbeği yetiştiriciliği için hazırladığınız karışım kaynadıktan sonra, oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Kuzu göbeği mantarının şapka gibi olan kısmını ayırarak bu dinlenmiş suya ekleyin. Biraz daha karıştırıp 2 gün oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Sonrasında ise süzgeç veya tülbent gibi bir malzeme ile süzün.
Mantarı yetiştirmek için ilk etapta torf toprağı kullanın. Bu toprağı internet üzerinden veya yapı marketlerden satın alabilirsiniz. Bu toprak üzerine mantarlarınızı yerleştirin ve hazırladığınız sıvı karışımını yeterli miktarda dökün. Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği içi yapmanız gerekenler şimdilik bu kadar. Ekimin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen mantar çıkmazsa, bu işlemleri tekrarlanmanız gerekiyor. Unutmayın bu mantarı yetiştirmek kolay değildir ve ilk aşamada başarılı olamayabilirsiniz. Sabırlı olmanız gerekiyor.