Ülkemizde artık her gün kiracı ve ev sahibi konularını görür olduk. Bugün sizlere yeni kanun hakkında bilgiler vereceğiz. Kanun hem kiracıyı, hemde ev sahibini ilgilendirmekte.
Yeni kanun bize, kiracı ve ev sahibi arasındaki bazı olumsuz durumların yaşanmaması veya belirsizliklerin ortadan kaldırılması için bir çözüm sunmakta. Yeni kanuna göre, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi 15 gün içerisinde, E-Devlet’te yer alan “Kira Sözleşmesi Bilgi Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekmektedir.
Bu yapıyı oluşturan kurum GİB’tir. Bu bildirim sayesinde, kira sözleşmeleri otomatik olarak GİB’e bildirimiş olacak. Bu işlem sayesinde artık kiracı ve ev sahipleri ekstra olarak noter maliyetlerinden de kurtulmuş olacak.
E Devlet Kira Sözleşmesi Bildirimi Nasıl Yapılır?
Bu bildirimi yapabilmek için, kiracı ve ev sahibinin elektronik imzası olması gerekiyor. E-Devlet’te kira sözleşmesi bilgileri girildiğinde, iki tarafında elektronik imza ile imzalamasıyla süreç tamamlanmış oluyor. Bu yapılan işlemin kopyası mail adreslerine iletilmiş olacak.
Kira Bedeli Sadece TL Olarak Belirlenebilecek
Kiraların TL olarak belirlenmesi zorunluluğuyla beraber, bu yöntemde de geçerli olan işlem TL ile yapılan kira sözleşmeleri olacak. Yabancı para birimi olarak işlem yapan kira sözleşmeleri geçersiz sayılacak.