Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar son dönemde gündem oldu. Özellikle de kiralardaki yüksek artışlar ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilim nedeni olarak yansıyor. Bu kapsamda hükümet çeşitli sınırlamalar ile kiracı ile ev sahiplerinin anlaşabilmesi için adım attı.
Atılan adım kapsamında fahiş kira artışlarını önlemek için sadece %25 oranında zam yapılabilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmeye tabi olan kiracılar ise 1 yıllık sözleşmeden sonra ne yapılacağına dair araştırma yapıyor. İşte, kira sözleşmelerinin tüm detayları haberimizde sizlerle…
Kira Sözleşmesi Bitse Bile Evden Çıkarılamazsınız!
Pek çok kiracı 1 yıllık kira sözleşmesi yapıyor. Yapılan bu sözleşmenin tarihi dolduğu zaman ev sahibinin çıkarıp çıkarmayacağının endişesini yaşıyor. Ancak yasalar kapsamında kiracı sözleşme bitse de evden çıkacağını söylememişse sözleşme aynen devam eder. Aksini kiracı iddia etmediği sürece ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmuyor. Eğer kiracıdan sözleşme yapıldığı zaman ıslak imzalı tahliye taahhütnamesi alınmışsa çıkacağı tarih net olarak sözleşmede mevcutsa ancak bu durumda ev sahibi çıkış talebinde bulunabilir.
Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Çıkarabilir?
Artan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarından sonra ev sahibi kiracıyı hangi durumda çıkarabilir sorusu da vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Yasalar kapsamında sadece şu durumlarda ev sahibi kiracıyı çıkarabilir;
- Sözleşme yapılırken tahliye taahhütnamesi varsa
- Kira sözleşmesi 10. Defa tekrardan yenilendiyse
- Yeniden inşa- imar durumu varsa
- Ev veya İş yeri satıldıysa
- Kira bedeli ödenmiyorsa
Yasalara bakıldığı zaman sadece belirtilen nedenlerden ötürü ev sahibi kiracısından tahliye talebinde bulunabilir. Aksi hiçbir gerekçe ile kiracısını çıkarma hakkı ev sahibinde mevcut değildir.
Kira Kontratı Yapılırken Vatandaşlar Dikkat Etmeli!
Kira sözleşmeleri hem kiracının hem de mülk sahibinin haklarını korumaya yönelik düzenlenir. Ancak çoğu sözleşmede kurallara uyulmayıp tarafların mağdur edilmesi söz konusu olabiliyor. Bu nedenle de kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken birden fazla husus mevcuttur. Bu hususlar;
- Kiralanan yerin tüm özellikleri sözleşmede yer almalıdır,
- Kiralama bedeli ve sözleşme tarihi detayları yer almalıdır,
- Konutta mevcut olan (varsa) tüm demirbaşlar tespit edilerek eklenmelidir.
- Yapılacak tadilatların kapsamı belirtilmelidir.
- Sözleşme her iki taraf için birebir aynı olacak şekilde düzenlenmelidir.
Tüm bu şartlar hem kiracı hem de mülk sahibinin haklarını koruyacak şekilde düzenlenmeli ve şartlara tabi davranılmalıdır.