Girişimci olmanın birçok farklı yolu bulunur. Tavuk çiftliği kurmak bunlardan sadece birisidir. Kendi işinizin başında olmak ve tavuklarla ilgilenip güzel gelirler elde etmek istiyorsanız, çiftlik kurarak bu hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Şuan burada bu yazıyı okuduğunuza göre, aklınızda bazı sorular var demektir. Bu yazıyı tavuk çiftliği kurmak isteyen kişiler için oldukça detaylı bir şekilde hazırladım. A’dan Z’ye sizin için gerekli olan ve merak ettiğiniz her şeyin cevabını burada bulacaksınız. Gelelim 10 adımda mükemmel bir tavuk çiftliği kurmanızı sağlayacak önerilere.
Öncelikle yapacağımız iş konusunda bilgi edinelim…
Tavukçuluk Nedir?
Tavuk çiftliği kurmak için işlere girişmeden önce bilgi edinmek şarttır. Edindiğiniz bilgiler ile daha önceden tecrübeliymişsiniz gibi başarılı işler çıkartırsınız. Tavuk yetiştiriciliği, genellikle kar amacı gütmek için hayvanların etinden, yumurtasından ve tüylerinden yararlanmak için yapılan çiftlik işidir. Neden, tavuk yetiştiriciliği diye etrafınıza veya bana sormayı düşünebilirsiniz. Tavuklar ucuzdur, yetiştirilmesi kolaydır ve getirisi yüksektir. Besi hayvanları gibi büyük hayvanları yetiştirmek uzun sürer ve bakımları masraflı olur.
Tavuk çiftliği kurarak ve işinde başarılı olanlar genellikle çiftlik ve kümes hayvanları hayatını seven kişiler olmaktadır. Zaten kümes hayvanlarını sevmeyen ve şehir hayatı dışında yaşam sürmek istemeyenlere bu alanda işi pek önermiyorum.
Makalenin sonunda tavukçuluk ile alakalı olarak videolar paylaştım. Öncelikle makaleyi okuyarak tavuk çiftliği kurmak konusunda yeterli bilgiyi edinmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.
Haydi, lets goo diyerek, sizi sanki daha önceden tavuk çiftliği kurarak para kazanmış kadar tecrübeli yapalım. Öğrendiklerinizi uygulayıp uygulamamak tabi ki size kalmış.
Tavukçuluk Karlı mı?
Tavuk çiftliği kurarak kendi işinizin patronu olmak sizin için belki de en karlı işlerden olacaktır. Acayip karlı bir iş olduğunu söylemekten çekinmiyorum. Nedenine gelecek olursak, eti, tüyü ve yumurtası hepsi para ediyor. Ayrıca günümüzde organik yumurtaların sayısının azaldığını ve insanların olabildiğince organiğe yöneldiğinin altını çiziyorum. Bunlara ek olarak, kümes hayvanlarının fiyatı oldukça uygun. Üreme konusunda sorun yaşamanız düşüktür ve hızlı şekilde üremelerini sağlayarak yüzlerce hatta binlerce tavuğu tek başınıza muhafaza edebilirsiniz. Buda size aylık güzel miktarlarda gelir bırakacaktır.
Ülkemizde birçok tavuk çiftliği bulunmaktadır. Bu kadar üreten varken ben kazanabilir miyim diye tereddütte düşmeyin hemen sakin olun. Bu durumda piyasaya giren her üretici yüksek satış rakamlarına ulaşmaktadır. Hatta çoğu siparişlere ve istenilen yumurta, et ürünlerine yetişememektedir. Bunun nedeni gayet açık, talep… Kümes hayvanlarının yumurta ve etine olan talep çok fazla, çok kişi tarafından sevilmekte ve tüketilmektedir. Bu nedenle ne kadar çok üretici artarsa, aynı şekilde taleplerde de artış olacaktır.
Yeni Başlayanlar İçin Tavuk Çiftliği Kurmanın Benzersiz Adımları
İş kurmak istiyorum denildiğinde, çiftlik hayali kuranların aklına ilk olarak tavuk çiftliği işi gelmekte. Fikrin neyse zikrinde o olur diye boşa dememişler. Öncelikle bu işe girişmeden önce kulaklarınızı tıkayın, çevrenizi duymayın dedikleri olumsuz şeyleri umursamayın. Bu işi yapmak istiyorsanız, tecrübeli ve mantıklı insanlarla muhatap olun. Daha başlamadan bitirmek istemiyorsanız, tavuk çiftliği kurmaya odaklanın.
Bu alanda çok fazla sorular alıyorum. Herkes bana bu konuda sorular sormakta ve nasıl yapılacağını merak etmekte. Bu kişilere ilk olarak söylediğim şey,
[geo_alert style=”2″ color=”info” ]Bir günde öğrenemezsiniz kardeşim, araştırmacı olmalı, okumalı ve 2 günlük heves için bunun peşinden koşmamalısınız[/geo_alert]
Şimdi siz bana her şeyi çok kolay anlatıyorsun bu iş bu kadar kolay mı diyebilirsiniz. Açıkçası kurallara ve işinize ciddiyetle uyarsanız kolay, ancak titiz olmaz ve gelişi güzel yaparsanız açık ve net bir şekilde batarsınız. İşleriniz yürümez tavuk çiftliğiniz zarar görür ve sizde zarar edersiniz. Tavuk çiftliği maliyeti ne kadar fazla olursa dikkat ve iyi çalışmada o kadar önemlidir. Kümes hayvanlarınız arttıkça bakım ve ilgide o kadar artış gösterecektir. Gelelim en önemli ve kritik soruların cevaplarına…
Tavuk Çiftliği Kurmak Konusunda Kesin Kararımı Verdim?
Kendi işinizin patronu olmak ve çiftlik alanında nam yapmak için kararlıysanız, benden size çok kıyak taktiklerde hediye o zaman. Yazılarımı sakın ha küçümsemeyin. Öyle gelişi güzel rastgele ve tamamen ticari amaç güderek yazılmadı. Benim için öncelik sizlerin araştırmanıza tam katkıda bulunmak. Bu nedenle yerli ve yabancı birçok kaynaktan bilgiler elde ederek sizlere bu güzel rehberi sunuyorum.
Gelelim konumuza, tavuk çiftliği kurmak için hazırsanız, her şeyi sırasıyla yapmanız şarttır arkadaşlar. Öncelikle bu yolda ilerlerken ya başarılı olacaksınız yada başarısız olacaksınız. Bu iki seçenek arasında sadece ince bir çizgi var. En güzel yanı ise bu seçeneklerin hangisinden yana olacağınız size bağlı. Başarısız olanlar, aceleci davranan, tecrübesiz işe girişen, hemen para kazanmak isteyen, işlerini sırasıyla değil aceleyle yürüten kişilerdir. Başarılı olanlar ise, her şeyi sırasıyla ve araştırarak yapan, önceliği kaliteli iş çıkartan, çiftlik hayatını ve kümes hayvanlarını seven kişilerdir.
Kazançlı bir tavuk çiftliği kurmak için muhteşem bir şekilde hazırlanmış iş planı şarttır. Bakın burası çok önemli. Sizin işinizin yönünü, ileriki hayatınızı, cebinize girecek parayı yani ilerde sahip olacağınız birçok şeyi belirleyecek olan bu iş planıdır. Bu nedenle daha en baştan salmak yerine, işleri sıkı tutarak ve işinizi ciddiye alarak güzel bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir. Bunu yazımı okuyarak siz yapabilir yada başarılı bir şekilde tavuk yetiştiriciliği yapan kişilerden yardım alabilirsiniz. Tabi, bu tarz kişilerin rakibi olacağınız için yardım konusunda ne kadar iyi niyetli olurlar orası muamma. Eğer işinizi hobiye dönüştürür ve severek yaparsanız, bütün uğraş ve çabalarınız size zevk aynı zamanda ilham verir. Yalnız tamamen ticari amaç güderek ve zevk almayarak yaparsanız bu iş sizi yorar ve çok zor gelir.
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Olan O Muhteşem 10 Adım
Türkiye’de tavuk çiftliği kurmak için gerekli bazı adımlar ve şartlar vardır. Bu şartları ben koymadım. Bu şartlar sizlerin bu işte başarılı olmanız için gereklidir. Uygularsanız hayalinizdeki yaşama ve hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz. Kendi işinizi yapmaktan daha güzel bir detay olabilir mi şu hayatta? Tamam tamam kızmayın işte o olağanüstü adımlar…
- Tavuk çiftliklerine giderek gezinin ve ortamı tanıyın. Sürekli bu konuda yazılar ve makaleler okuyun
- Hangi tavuk ürünlerine odaklanacağınızı seçin. Yumurta, tavuk tüyü veya tavuk eti
- Tavuk çiftliği kurmak için yerinizi belirleyin
- Kümes hayvanları için, kümesleri kurun
- Tavuk çiftliği için gerekli olan ekipmanlarınızı ayarlayın
- Güvenilir bir tedarikçiden civcivlerinizi alın
- Eğer bir işçi çalıştıracaksanız, bu kişiyi ayarlayın
- Civcivleri sevgiyle besleyin şefkatle sevin
- Kümes hayvanlarınız için olası hastalıkları öğrenin ve tedavileri için gerekli uygulamaları not alın
- Son olarak hasadınızı yaparak emeğinizin karşılığını almaya başlayın
Peki bütün bu maddeler ne anlama geliyor. Hepsini açıklayacağım merak etmeyin. Üstün körü maddeleri yazıp ucunu açık bırakmak bize yakışmaz. Sizlere yazının başında söz verdim, bu yazıda her şeyi öğreneceksiniz.
1: Tavuk Çiftliği Gezmek ve İş İle Alakalı Araştırmalar Yapmak
Sadece, ben tavuk çiftliği kurmak istiyorum demekle olmuyor bu işler maalesef. Bu saydığım adımları tek tek gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır sözü harbiden de çok doğru. Bu nedenle ilk hedefimiz, tavuk çiftlikleri ileri…
Çevrenizde veya uzakta da olabilir fark etmez, bulunan tavuk çiftliklerini tek tek dolaşın. Kaliteli çalışan ve çok satış yapan çiftlikleri bulabilirseniz direk buraları gezerek başlayın. Sistemleri, kümesleri, tavukları, yemleri ve hatta hepsini markasına kadar ezberleyin not alın. En ufak ayrıntıyı dahi not alın. Bu şekilde tavuk çiftliği kurmak için ilk taşı koyduğunuzda devamında neler yapacağınızı veya yapabileceğinizi bileceksiniz.
2: Tavukların Neyinden Yararlanacaksınız? Seçiminizi Yapın Ona Göre İşe Koyulun
Tavukların yumurtasından, etinden ve tüyünden yararlanmak mümkündür. Çoğunlukla tavukları ne için yetiştireceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Yumurtaya odaklanacaksanız daha çok gezen tavuk ortamı yaratmanız gerekmektedir, et ve tüylerinden yararlanılacaksa yemleri ona göre seçilmektedir.
Türkiye’de genellikle et ve yumurtadan yararlanmak için çiftlikler kurulmaktadır. Şahıslar çoğunlukla yumurtaya odaklanırken, şirket ve büyük yatırımcılar tavuk eti için kümes hayvanları yetiştirmektedir. Benim tavsiyem her ikisini de yapmanızdır. Öncelikle çevrenizde illaki marketler ve bakkallar bulunacaktır. Ayrıca komşularınızda illaki vardır. Yumurtalar için bu yerler ile anlaşabilir ve sürekli sipariş alabilirsiniz.
3: Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Yer Seçme
Tavuk çiftliği kurmak için yer seçimi çok önemlidir. Bu sizin nakliye için cebinizden çıkacak tutarı, satacağınız pazarlara olan uzaklığınızı ve her anlamda ihtiyaçlarınızı direk olarak ilgilendirmektedir.
Ganimetlerinizi satacağınız pazarlar ne kadar yakın olursa, nakliye için masraflarınız o kadar düşer. Temiz su ve elektrik kaynaklarına ne kadar yakın olursanız masraflarınız bir o kadar hafifler. Yalnız, şehirlere bu şekilde çiftlik kurmak yasaktır. Zaten çiftlik için büyük araziler şehirlerde çok aşırı pahalı olur. Bu nedenle, köylere veya merkezlerin hemen dışına kurmak mantıklı olacaktır.
Tavuk çiftliği kurmak için bütçenizi iyi düzenlemeniz gerekmektedir. Geniş ve bir o kadar uygun fiyatlı yer araştırın. Köyler veya şehir dışları genellikle uygun fiyatlı olmaktadır. Ancak şehrin çok dışına çıkmamanız önemlidir. Yukarıda da dediğimiz gibi nakliye masraflarınız çok artış gösterebilir.
4: Bol Bol Güzel Yumurta ve Lop Lop Etler İçin Onlara İyi Ortam Sağlayın
Tavuk çiftliğini çiftlik yapan yerleşimidir. Kümeslerin yerleşimi ve mimarileri çok önemlidir. Gülmeyin gerçekten kümes deyip geçmemek gerekiyor. Hayvanların sürekli küçücük kümeslerde kapalı kalması yumurta yapmasını engelleyebilmektedir. Gezmeleri ve sürekli girip çıkabildikleri kümesleri olması daha çok yumurtlamalarını sağlayabilmektedir. Bu nedenle kümes konusunda iyi bir iş çıkartmaya bakın. Tavukların ferah olabileceği bir ortam sağlayın. İşte size bir kaç tavuk çiftliği kurmak için kümes fikirleri…
5: Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Olan Ekipmanlar
Her alanda kullanılan makineler ve ekipmanlar yaşamı ve yapılan işi kolaylaştırmaktadır. İş gücünü hafifleten ekipmanları kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zaten bazı ekipmanları tavuk çiftliği kurmak için mecbur kullanacaksınız. Peki nedir bu güzelim ekipmanlar?
- Yemlikler: Kümes hayvanlarını beslemek için kullanılan cihaz
- Suluklar: Kümes hayvanlarının su ihtiyaçları için kullanılan cihazlar
- Yuvalar: Tavukların yumurtlaması için gerekli olan yerler
- Havalandırma sistemi: Bunun için delikli duvarlar veya tavanlarda koku delikleri açarak çözüm bulunabilir
- Kafesler: Tavukları tutmak ve bir yerden bir yere transfer için kullanılan kutular
- Kümesler: Tavukların barınması için gerekli olan yaşam alanı
- İnkübatörler: Yumurtaları kuluçka için sıcak tutan cihazlar
- Tünekler: Kümes hayvanlarının keyifli vakit geçirmesi için kümesin tabanından biraz yükseğe koyulan kütüklerdir
- Isıtıcılar: Yetişen civcivler için gerekli olan ısıyı sağlayan cihazlar
- Atık sistemi: Tavuk çiftliğinizde oluşan atıkların bertaraf edilmesi için kullanılan sistemler
- Aydınlatma sistemi: Kümesler için gerekli olan ışık kaynağı. Kesinlikle LED aydınlatmalar öneriyorum. Aylık elektrik giderini çok düşürüyorlar
- Yumurta tepsisi: Tavuk yumurtalarının işlenmesi için gereklidir
Yukarıda yer alan maddeler tavuk çiftliği maliyeti ve kurmak için gerekli olan ekipmanların tam listesidir. Siz ekstra farklılıklar isterseniz elbette ihtiyacınız olan ekipmanlar değişebilir. Ürünleri en kötü orta kalitede tercih etmenizi öneriyorum. İmkanınız varsa elbette en kaliteli ekipmanlar kullanmak faydanıza olacaktır.
6: Civcivleri Güvenilir Yerlerden Satın Alın
Öncelikle bu işe ilk defa giriyorsanız çok fazla civciv almayın. 250-300 adet civciv ilk etap için size yeterli olacaktır. Tavuk çiftliğinizi civcivlerle doldurmadan önce kuluçka makinelerinizin hazır olduğundan emin olun.
Civcivlerin kaliteli satıcılardan alınması hayati rol oynuyor. Sağlıklı ve iyi beslenmiş civcivler almanız gerekiyor. Bu konuda sorun yaşarsanız emekleriniz çöpe gidebilir. Bu nedenle bilmediğiniz ve referansı olmayan kişilerden kesinlikle alışveriş yapmayın.
Bu tarz alışverişlerde referans, yani başka alıcıların olduğu ve olumlu yorum verdiği satıcıları tercih etmek, hizmeti kaliteli aldığınızın göstergesi olur.
7: İşçi Alacaksanız Bu Kişinin Kim Olacağını Belirleyin
Tavuk çiftliği için bir işçi çalıştıracaksanız, bu kişiyi veya kişileri ayarlayın. Çiftlik konusunda tecrübeli olmaları şarttır. Yada çevrenizde tanıdığınız kişilerle anlaşarak bu kişiler ile beraber çalışabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durum. Tanıdığınız ve işinden emin olacağınız kişileri çalıştırmak daha faydalı olacaktır.
Tavuk çiftliği kurmak istediğinizde mutlaka sizinle bu işi beraber yapmak isteyen kişiler olacaktır. Eğer imkanınız varsa kesinlikle orta almayın. Ancak tanıdıklarınızın çiftliğinizde çalışmasına müsaade edebilirsiniz.
Çiftliğinizi kuracak kadar bütçeniz olabilir ancak çok yoğun olduğunuz için hiç vakit ayıramayabilirsiniz. Bu durumda seçeceğiniz işçilerin güvenirliği çok önemli.
Kaç işçi çalıştıracağınızı bilmiyorsanız, şu formülü uygulayın. Ortalama olarak 500 adet kümes hayvanına bir kişi bakabilir. Daha azı olur fazlası olmaz. 500 ve üstü kümes hayvanı barındıracaksanız iki işçi çalıştırmanız gerekmektedir.
8: Kümes Hayvanlarının Sevgi İle Beslenmesi
Bakın burası en önemli kısım. Her insanın hayatında olduğu gibi, kümes hayvanlarının da sağlıklı olması için beslenme ön planda tutulmalıdır. Maliyetin büyük bir kısmını beslenme oluşturur.
Muhteşem bir tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız, kümes hayvanlarınıza iyi bakmanız şarttır. Beslenme programı ve bu programda kullanılacak yemlerin en iyi kalitede olması şarttır. Öneriyorum demiyorum bakın, şarttır diyorum. Çünkü sizin buraya kadar gelmek için harcadığınız bütün emeklerin beslenme yüzünden çöp olmasını istemem.
Tavuk çiftliğiniz için kaliteli yemi almak zor değildir. Piyasadan güvenilir firmalardan toptan en kaliteli yemlerini sipariş edebilirsiniz. Kendi yemlerini üreten yerlerde var ancak bu konuda fazla bir bilgim yok şuan için. Düşünürseniz bu konuda araştırma yapabilirsiniz.
Yem satın alırken kümes hayvanlarınızın yaşı çok önemlidir. Civcivlere yetişkin tavuk yemleri verilmez. Buna uygun olarak yemlerinizi satın alın.
9: Kümes Hayvanlarını Olası Hastalıklara Karşı Koruyun Önceden Önlem Alın
Kümes hayvanlarına özgü bazı kanatlı hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıkların en yaygınları bamya, koksidiyoz, Newcastle hastalığı ve kuş çiçeği hastalığı olmaktadır. Hepsi bulaşıcı ve öldürücü olabilmektedir.
Kanatlı hayvan hastalıklarının çoğu bulaşıcıdır bu nedenle önlem ve aşılamalar çok önemlidir. Sadece bir hayvanınızın kaptığı hastalık çiftlikteki hayvanlarınızın çoğunun ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, tavuk çiftliğiniz için, hayvanlarınızın aşılarına ve sağlıklı beslenmelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Kesinlikle pis su kullanmayın. Yemler ve beslendikleri ortamın temiz olmasına özen gösterin. Çöp ve virüs yayabilecek malzemeleri hayvanlarınızın yaşam alanında barındırmayın.
Yukarıda yazmış odluğum hastalıklar kümes hayvanlarının başına gelen en yaygın hastalıklardandır. Bu nedenle her ihtimale karşı, bu hastalıklar için yeterli tıbbi ve yardımcı olan malzemeleri stoklarınızda bulundurmanız hayati önem taşıyacaktır.
10: Hasat Zamanı, Üretiminizi Pazarlamakta Önemlidir
Tavuk çiftliği kurmak için giriştiğiniz bu yolda eğer ki başarılı olduysanız bu aşamaya geldiniz demektir. Bu aşama emeklerinizin karşılığını alma aşaması. Her ne kadar tavuk çiftliği yönetmek önemli olsa da, üretimleri pazarlamakta ayrıca bir bilgi ve tecrübe isteyebilir. Yumurta veya tavuk eti hangisinin satışını yapacaksanız ona göre bir pazarlama yöntemi tercih etmeniz gerekmektedir.
Yumurtaları genellikle marketler, bakkallar, küçük çaplı işletmeler ve çevrelere satabilirsiniz. Bunun için adınızı duyurmanız ve çevrenize haber uçurmanız yeterlidir. En kolay satılanı da yumurtadır aslında. Bu nedenle ilk etapta yumurta üretimini öneriyorum sizlere. Yalnız çevrenizde tavuk etini sürekli alacak yerler varsa, satışlarınız garanti olacağı için tavuk eti üretimine yönelebilirsiniz.
Tavuk çiftliğinde ürettiğiniz ürünleri satmak için sosyal medya hesaplarını kullanabilirsiniz. Kendinize güzel bir isim bulun. Örneğin, ”Drakula Organik Yumurtaları” bu adda sosyal medya hesabı açarak, ürünlerinizi satışlarınızı ve çiftliğinizi tanıtın. Sponsor reklamlar vererek sosyal medya üzerinden de çok fazla satışlar yapabilirsiniz. Takipçileriniz yükseldikçe satışlarınızda aynı oranla artış gösterecektir.
[geo_alert style=”2″ color=”info” ]Gelelim sık sorulan sorulara ve sizin için faydalı olacak hızlı bilgilere. Bu makaleyi baştan sona okuyan kişiler zaten çok fazla bilgiye sahip olmuştur. O kişi gerçekten bu işi yapmak istiyordur net… Üstün körü bakan daha başlamadan vazgeçen kişilere de selam olsun. Vazgeçmeyin hayallerinizin peşinden koşun la… [/geo_alert]
Öncelikle tavuk çiftliği kurmak için gerekli olan kuluçka makinenizi kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki videoyu izlemeniz yeterlidir.
Yukarıdaki videoyu izleyerek daha önce hiç bilgisi ve tecrübesi olmayan bir kişi bile rahatlıkla kuluçka makinesi yapabilir. Eğer kendi imkanlarınız ve emeğinizle tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız bu tarz kendin yap ürünleri ile çiftliğinizi kurabilirsiniz. Tabi bu her şey için geçerli değildir. Çoğu ürünü satın almanız gerekecek.
Soru 1: Tavuk Çiftliği Maliyeti
Ortalama olarak 500 nüfuslu tavuk çiftliği düşünüyorsanız 40 ila 45 bin TL yeterli olacaktır. Tabi buna arsa dahil değildir. Açıkçası çok maliyet isteyen bir iş değildir. İlgi ve azim isteyen iştir. Kendi işinin patronu olmak isteyen ve aynı zamanda çiftlik hayatını sevenlerin yapabileceği bir iştir. Ay tavuk kakası elime değdi, ay tavuğun yumurtasında kaka var elleyemem diyenler hiç yanaşmasın açıkçası.
Soru 2: Tavuk Çiftliği Kiralık Olur mu?
Neden olmasın. Ancak, çiftliğin konumu iyi değilse güzel bir pazarlama stratejiniz olmadan kiralamayın. Eğer satışlarınız garanti olacaksa dilediğiniz yerde dilediğiniz çiftliği kiralayarak işinize başlayabilirsiniz. Çiftliğin çevresi, imkanları, elektrik ve temiz su kaynaklarını iyi araştırın. Sonradan hallederiz gibi düşüncelere girip kiraladıktan sonra iş yükünüzü fazlalaştırmayın.
Soru 3: Tavuk Çiftliği Hibe Desteği
Devletin sunmuş olduğu imkanlardan yararlanarak, kendi işinizi kurmak için hibe desteği alabilirsiniz. Faiz oranları ya hiç olmamakta yada çok düşük olmaktadır. Bu konumuzun dışına çıktığı için size güvenilir bir link bırakıyorum. Aşağıdaki linke tıklayarak tavuk çiftliği kurmak için hibe desteği nasıl ve nereden alacağınızı öğrenebilirsiniz.
Tavuk çiftliği kurmak için hibe desteği
SONUÇ
Sonuç olarak tavuk çiftliği kurmak isteyen herkesin bu yazıyı baştan sona okumasını öneriyorum. Her şeyi sırasıyla yapmak çok önemli.
Çiftliği kurmadan civciv almamalı, tıbbi ilaçları stoklamadan ve hayvan hastalıklarına müdahale konusunda bilgi edinmeden işe başlamamalısınız.
Yemlerinizi kaliteli kullanın, hayvanların suyunun temiz olmasına çok önem gösterin. Siz hasta olmamak ve sağlığınız için temiz su içiyorsanız onlara da aynı şekilde özen gösterin.
Çiftliğinize vahşi hayvan girmemesi için çevresini iyi kapatın.
Yazdığım makale size faydalı geldiyse paylaşmaktan çekinmeyiniz. Yorumlarınıza vakit ayıracağımdan emin olabilirsiniz.